Naujas Žalgirio laikas

2014-119

Sakau, laikas kažką parašyti, nes komentarų skaičius po senuoju tekstu tuoj pasieks Delfio lygį. Tiesa, dar guli verdamas tekstas apie Pasaulio futbolo čempionatą, bet kažkaip vasaros karščiai neleidžia jo iki galo nupiešti. Tačiau Pasaulio futbolą jau visi spėjome pamiršti, o va A lyga ir vėl mus pradės tuoj kankinti.

Taigi, pirmiausia reikia pabrėžti dar kartą, kad pasikeitė Sūduvos rungtynių su Žalgiriu laikas. Tikiuosi, pokytį visi užfiksavote. Tačiau patirtis rodo, kad pakartotiniai paminėjimai visada yra naudingi. Rungtynės vyks ne penktadienio vakarą, kaip buvo planuota anksčiau, o šeštadienį, 18.30. Laikas buvo pakeistas prieš pora dienų, o tai reiškia, kad tam tikra dalis Lietuvos gyventojų po laiko pakeitimo į stadioną patekti nesugebės. Pavyzdžiui, jūsų godotinas metraštininkas, kuris buvo viską iš anksto puikiai susiplanavęs, tačiau dabar visi planai nuėjo šuniui ant uodegos. Yra pavojus, kad jūsų metraštinininkas net interneto transliacijos negalės pažiūrėti. Ir tai bus ko gero pirmas kartas per paskutinius dešimt metų, kai jis nepamatys gyvai Sūduvos žaidimo su Žalgiriu Vilniuje (Marijampolėje gyvai nematė kiek daugiau kartų – kokius du). Teks pasitenkinti dubleriais, jaučiu. Beje, mane pralinksmino gana pavėluotas oficialus Sūduvos pranešimas apie rungtynių laiko korekcijas. Pralinksmino žodžiai – “nenumaldomai artėjant rungtynėms… paaiškėjo tiksli data“. Atrodo, sėdėjo Murauskas su Nikoličiumi pas burtininkę Palmirą ir laukė kol ji alaus putose žaidimo datą pamatys. Gerai, užteks apie tai. Ne paskutinis gi sezonas. Ir su Žalgiriu Sūduva lošia toli gražu ne paskutinį kartą.

Per čempionato pertrauką šis tas nutiko. Štai Dainava nusprendė pakartoti kelių metų senumo Atlanto istoriją ir kažkaip papildyti mokinių gretas normaliais futbolininkais. Kaip ten viskas galų gale atrodys greičiausiai nežino nė patys Dainavos savininkai. Paskutines draugiškas rungtynes šio klubo svetainė taip aprašo: „Dainavos“ sudėtyje pasikeisdami rungtyniavo alytiškiai vartininkai Donatas Mikučionis, Martynas Matijoška, žaidėjai Kęstutis Balčiūnas, Ervinas Chvesko, Nerijus Kavaliauskas, Deividas Kumeta, Rytis Padegimas, Vaidotas Rutkauskas, Skirmantas Šeštavickas, kiti lietuviai ir užsieniečiai. Kiti lietuviai ir užsieniečiai? Chm, tokie, kad net vardų minėti neverta? Kaip bus taip bus. Stebuklą Dainava kažin ar sukurs, bet gal bent nustos būti įvarčių santykio gerintoja kitiems lygos klubams. Tuo tarpu Ekranas dar labiau nusilpo – Ekraną paliko šeši žaidėjai. O papildė vartininkas iš Utenio, brazilas iš Maltos čempionato ir mūsiškis Paulius Daukša. Kitose komandose ypatingų naujienų nebuvo – kai kur pasikeitė vienas kitas žaidėjas, tačiau fundamentalių perversmų nepastebėta.

Vienintelė išimtis – Vilniaus Žalgiris. Ši komanda prisigraibė naujokų, nors kai kurie jų buvo greičiau atgal grįžę senbuviai. Kai kurie jų jau paliko komandą – Pavelas Komolovas palakstė Čempionų lygoje ir keliasi į Lenkijos Ekstraklasą. Tačiau nuspėti, kaip Žalgiris atrodys šeštadienį – labai sunku. Komanda buvo stiprinama konkrečiam tikslui, kurio, deja, nepasiekė. Galima kelti klausimą ar racionalu buvo tikėtis, kad per pora savaičių įmanoma taip integruoti būrį naujokų, kad komanda imtų žaisti kokybiškai naują futbolą, tačiau palikime tai nutarti patiems Žalgirio vadams. Aišku yra viena – buvo mėginama maksimaliai gerai pasirodyti Čempionų lygoje. O visiems, kurie ir vėl šaiposi iš prasto lietuviško futbolo pasirodymo Europoje, derėtų nepamiršti fakto, kad šiuolaikiniame futbole viską lemia pinigai. Pernai Žalgiriui stipriai nuskilo – Lech’as vis tik buvo toli gražu ne silpniausia lenkų lygos komanda. Šįmetinis rezultatas atitiko realybę. Jei Žalgirio biudžetas buvo apie 10 milijonų litų, tai Dinamo – 30-40 milijonų litų šiemet ir 70-80 milijonų litų pernai. Tos komandos statusas mažumą miglotas ir iki galo suprasti dviejų sezono biudžetų skirtumus sudėtinga (biudžetas buvo mažinamas sąmoningai lyg ir siekiant kažkokių mistinių tikslų). Kaip ir būti tikram, kad šįmetiniai milijonai yra iš tikro tai, kas komandai paskirta. Bet kokiu atveju Žalgirio ir Dinamo biudžetų skirtumas yra ženkliai solidesnis, nei šių klubų dvikovos aikštėje rezultatas.

Kuo minėtas pastiprinimas komandą pavers A lygoje – greitai pamatysim. Žalgiris šiemet nerodė ypatingai gero futbolo. Net ir A lygoje visko buvo. Todėl ir lentelėje Žalgiris nuo likusių komandų atsiplėšė mažiau, nei turėjo remiantis žiniomis apie lygos klubų biudžetus. Sakykim, Čempionų lygoje nė vienas iš Žalgirio naujokų stebuklingai nesužibėjo. Tačiau Čempionų lyga yra kas kita, nei mūsiškė. Esminis dalykas, kuris Žalgirio žaidėjams koją gali pakišti artimiausiose keliose rungtynėse – nusiteikimo stoka, kuri neišveingiamai turėjo ateiti į komandą, labai jau greitai užbaigusią pasivažinėjimus po Europą.

O štai Sūduva posmelį pasistiprino. Ne tiek, kad galėtume riesti nosį laukdami šeštadienio rungtynių. Taip pat neaišku, kokiais tikslais komanda apskritai buvo stiprinama. Greičiausiai vis tik yra keliami patys artimiausi tikslai – laimėti medalius ir užsitikrinti kitam sezonui sugrįžimą į Europos lygą. Kol kas tokio tikslo pasiekimą galima svarstyti visiškai racionaliai. Tiesą pasakius, tą patį buvo galima daryti ir be tų menkų pasikeitimų sudėtyje. Vienintelė fundamentali naujiena – tiek šiam sezonui, tiek ir galvojant apie ateitį – trenero iš Portugalijos atsiradimas Marijampolėje.

Tuo tarpu iš žaidėjų būrio išnyko keletas antraeilių personažų, o pasirodė keletas veikėjų, iš kurių išskirtinės įtakos komandos žaidimui kol kas sunku tikėtis. Kiek įspūdingesnę biografiją turėjo tik serbas Mitar Pekovič, tačiau jo CV rodė, kad gerieji šio žaidėjo laikai – jau seniai praeityje. Tuo tarpu du naujokai kol kas į futbolo istoriją savo vardų dar neįrašė. Šnekėti apie juos jau pradėjome ir tos šnekos labai panašios į tas, kurias varinėjame ties daugeliu Sūduvos naujokų jau ne pirmus metus. Paprastai tariant, kol kas daugiau galvų kraipymo ir klaustukų akyse, nei plojimų ir tikrumo, kad Sūduva įsigijo iš tikro perspektyvių žaidėjų. Ispanas, bent jau teoriškai, krenta į konkurencinę mėsmalę su dideliu būriu kitų panašaus stiliaus žaidėjų, o baltarusis, kaip teisingai buvo pastebėta, svajoja labiau apie rezultatyvius perdavimus, o ne apie vartų gynybą. Bet kokiu atveju, iš anksto nieko smerkti neverta. Spėju, kad pamatyti šiuos žaidėjus galėsime jau artimiausiose rungtynėse.

Štai ir visos naujienos. Iki futbolo beliko pora dienų.

29 Atsakymai to “Naujas Žalgirio laikas”


  1. 1 Diviriks 2014-07-24 11:48

    Pernai metais Sūduva žaidė Europos lygoje, tad turėjo mažiau poilsio nei daugelis A lygos komandų. Kitaip tariant, didžiąja vasaros atostogų dalį buvo intensyvių treniruočių rėžime, tad pertrauka praktiškai neturėjo jokios reikšmės ir, sakyčiau, net buvo naudinga, nes nereikėjo jokių “įsivažiavimų“.

    Šįmet kiek kitaip, o dargi kaip tyčia po pertraukos teks su Žalgiriu žaisti. Bus nelengva, bet pagaliau norėtųsi atimti bent taškelį iš čempionų.

    Žo, valinsim į stadioną ir palaikysim Sūduvą :)

  2. 2 p.o.p 2014-07-24 12:16

    o bet tačiau ir beje: gal marijampoliečiai parekomenduotų kokį viešą tašką Sūduvos sostinėje su stipriu ir viešai prieinamu wi-fi ryšiu? pizza jazz?

  3. 7 Anonimas 2014-07-24 13:49

    p.o.p., turiu klausimą apie twitterį ir pranešimus anglų kalba apie dalykus nesusijusius su LT futbolu, koks tikslas (ir dėl kalbos ir dėl tematikos)? klausiu tik dėl smalsumo

  4. 8 p.o.p 2014-07-24 14:06

    geras klausimas.

    pirma – anglų kalba. esmė tame, kad tarp mano Twitterio sekėjų apie pusė yra anglakalbiai/anglaraščiai. O jei pradėčiau skaičiuoti aktyvius Twitterio naudotojus (kurie dažnai būna, postina ir t.t.) – anglakalbiai prieš lietuvius laimėtų į vienus vartus. Taigi, kol rašiau lietuviškai, atrodė, kad rašau į kosmosą. Tiesiog nebuvo jokios reakcijos. Kai pradėjau rašyt angliškai – iškart pradėjo megztis reikaliukai. Todėl kol kas nematau prasmės rašyti lietuviškai, nes tai ką parašau angliškai lietuviai vis viena supranta, o užsieniečiai – dar ir kažkokios naudos turi (pvz., angliškai iš Latvijos apie Baltijos šalių futbolą transliuojanti svetainė http://onenilup.com/home). Apibendrinant – lietuviškas Twitteris yra toks apsnūdęs, kad prasmingiau kalbėtis su visu pasauliu nei su Marijos Žeme.

    dauguma raštelių ne apie Lietuvos futbolą ir ne apie Sūduvą buvo rašyti Pasaulio čempionato metu tiesiogiai reaguojant į stebimas rungtynes. Nes jei Twitteryje seki teisingus personažus, tai per PČ kiekvienų rungtynių metu virte virdavo diskusijos, apsikeitimai nuomonėmis, žiniomis ir t.t. Visi kiti retweetai apie pasaulio futbolo reikalus yra atliekami tuomet, kai tai turi ką nors bendra su mūsų reikalais. Pvz, šiandien perpostintas vaizdelis iš Realo treniruotės su prierašu apie tai, kad kai kuriose šalyse treniruotės filmuojamos solidžiau, nei mūsų tikros rungtynes.

  5. 9 niekas 2014-07-25 14:35

    LFF tinklapis rašo, kad rungtynės Žalgiris – Sūduva tiesiogiai per LRT Kultūra, bet programoj nėra. Įdomu, kaip yra iš tikrųjų.

  6. 10 bronius 2014-07-25 16:00

    Nerodys

  7. 11 p.o.p 2014-07-25 17:14

    ale rimtai parašyta:) vienžo, kriminalas totalus:) galva nežino, ką daro uodega. o klausyti reikia, spėju, Broniaus. Va tokia štai ta lietuviško futbolo tikrovė.

  8. 12 salikas 2014-07-25 20:28

    per futbolo tv, sake rodys ryt suduva

  9. 13 salikas 2014-07-25 20:29

    ta prasme lrt kultura rodys ,, sake komentatorius

  10. 14 bronius 2014-07-25 21:09

    Na jei jau taip sakė Futbolo TV :)

    Tik man nieks nesakė, kad teks ryt dirbti transliacijoje..

  11. 15 Tadas 2014-07-25 21:58

    Šiandien jei būtų žaidę, būtų rodę.

  12. 16 voleur 2014-07-26 20:57

    na taškas neblogai, bet norėjosi daugiau užbaigimo atakų pabaigoje :) na o ruso tai nelabai meistriškumo turi, bent ne tiek kad apsivarytų 3-4 gynėjus ir atliktų rimtą smūgį :D

  13. 17 rolas73 2014-07-26 22:05

    komentatorius mate 500 ziurovu :)

  14. 18 Gino 2014-07-26 22:27

    siek tiek ne i tema uzklausiu, bet gal kas prisimenat, kokius argumentus lff issake, kai atleido Couceiro is rinktines?

  15. 19 tobex 2014-07-26 22:49

    prasti rezultatai (pralaimėjimas san marinui) ir tai, kad susirado darbą Turkijoje. tada buvo teigta, kad treneris neatsidavęs darbu.. atėjo sutreniravo dvi rungtynes, gavo gerą kontraktą ir jam Lietuva daugiau nebe įdomi

  16. 21 komentatorius 2014-07-26 23:40

    ir tai per mažai matė, nes oficialiai protokole parašyta 700

  17. 22 Anonimas 2014-07-26 23:45

    Sakyciau pries tokia komanda taskas yra gerai, ypac isvykoj, ir lyginant visus kitus musu varzovus, kuriems taskas isvykoje nebus toks lengvai pasiekiamas prizas. Taip kad vertinciau teigiamu rezultatu sias varzybas, matesi kad zaideme toki nesmagu futbola ant rezultato, kaip kad losia kokia Kruoja, taciau toks futbolas duoda rezultatu, o visus kitus mes galime tikrai iveikti, kaip kad ir galime jiems pralosti!
    Russo sakyciau nera meistriskesnis uz ta pati Baranovski. Abu aikstej draskosi taip pat, bet man Baranovskis labiau patinka, gal del to kad is savo krasto,

  18. 23 Varvalas 2014-07-27 09:48

    Futbolo tv garsėjo vienais geriausiais rungtynių komentatoriais (ir už tuos du, sapaliojusius per pasaulio futbolo čempionatą). Bet vakar viską supaškudino tas kebabu užspringęs teatro rūbinės “jumoristas“. Per pertrauką pralaimėjau ir antrajame kėlinyje užsukau garsą.
    Ką dėl rungtynių galiu pasakyti? Pasisekė, kaip seniai nebuvo sekęsi. Net patarlę sukūriau: sekasi silpnesniems!

  19. 24 M 2014-07-27 10:15

    Nezinau, ar cia naujo trenerio itaka, ar kas, bet bent jau pirmam keliny tam tikrais momentais komanda zaide beveik tiki-taka. Jei dar butu sugebeje paskutini perdavima tiksliai paduot ir sekmingai uzbaigt atakas, butume ir 3 taskus parsiveze. Aisku, sekesi irgi zveriskai, nes gynyba tikrai nebuvo gelezine.
    Zodziu, kaip po pertraukos, visai neblogai.

  20. 25 niekas 2014-07-27 11:07

    Sekančios su Šiauliais, pradžia 12 valandą. Gal galėjo 8 ryto padaryt, ne taip karšta būtų.

    • 26 Anonimas 2014-07-27 11:46

      Gal dar pakeis laika, nes virs 30C prognozuoja. Ar cia mus nori paruost ateinantiems pasaulio cempams, kai vienas turetu vykti Katare :D

  21. 27 man 2014-07-27 12:04

    uztat visai smagiai ir linksmai susiklause su tuo zero aktorium net dazniau noreciau tokiu sveciu

  22. 28 Anonimas 2014-07-27 12:37

    Beje galeciau drasiai teigti, kad musu Bartkus yra vienas geriausiu Alygos vartininku. Jeigu vakar ir istempeme ant lygiuju, tai didziausias nuopelnas butent yra sio musu vartininko, kuris zaidzia labai patikimai, be klaidu. Ateityje ji butu galima matyt kaip komandos lyderi

  23. 29 Daukša 2014-07-27 23:03

    Ekrane žiauriai gerai debiutavo


Comments are currently closed.



Adresas

ponaspop@yahoo.com

Archyvas

Sūduva Flickr'e

Statistika

  • 1 194 034 hits