Stadionas: liko 2 savaitės

Iki oficialaus naujojo Sūduvos stadiono liko pora savaičių. Todėl pasitaikius progai – jos nepraleidau. Atėjau, pasivaikščiojau aplink, užsukau į vidų, pasėdėjau ir vienoje pusėje, ir kitoje, ir per centrą. Ir aukštai, ir žemai. Tiesa, meškeres vynioti teko paskubomis, nes kaip tik esant stadione užklupo pati didžiausia šį šeštadienį audra Marijampolėje.

Jausmas geras. Žymiai geresnis, nei gali pasirodyti iš nuotraukų. Stadione svarbiausi darbai iš esmės baigti – beliko subraižyti linijas, pastatyti normalius vartus, greičiausiai atitverti pačią aikštę nuo žiūrovų, pakabinti tinklus už vartų ir iššluoti šiukšles. Centrinė tribūna baiga, nors patalpose jos viršuje apdailos darbai dar vyksta. Svečių žiūrovų tribūna taip pat stovi. Pats stadionas aptvertas kokių trijų metrų aukščio tvora. Aišku, statybos dar ilgai stadione jausis – per tas kelias savaites tikrai nebus baigtas dengtas maniežas (nors tokių planų lyg ir nebuvo), o ir stadiono aplinka taip greitai taip pat nesusitvarkys.

Kaip bebūtų, stadione yra smagu. Smagu dėl to, kad viskas naujas ir šviežia. Tvora, nors ir užstoja vaizdą į stadioną iš išorės, tačiau viduje kuria tvarkos įspūdį ir bent mažumėlę kompensuoja tribūnos trūkumą. O pasilypėjus į tribūną – įspūdis išvis geras. Vis tik realybėje ji yra pakankamai didelė ir įspūdinga – matomumas puikus, o ir įsivaizdavus ją pilną apima geras jausmas. Smagu yra tai, kad statytojai pernelyg netaupė erdvės – praėjimai tarp kėdžių eilių yra pakankamai platūs, o ir kėdės nėr taip sugrūstos, kaip, pavyzdžiui, Vėtros stadione.

Ar čia įvyks numatytos rungtynės liepos 6 d. su Kaunu, deja, garantuotai pasakyti negaliu. Nežinau, nei kada, nei kur bus galima įsigyti bilietų į tas rungtynes. Mėginau kreiptis į atsakingus asmenis ir užduoti keletą klausimų, tačiau atsakymo į savo laišką taip ir negavau. Ne, tai ne. Nieko nepadarysi. Kalbos sklinda apie pasirengimą atidarymo iškilmėms – lyg ir planuojami kažkokie koncertai ir kitos pramogos. Mūsų jos, aišku, nelabai domina. Svarbu, kad būtų futbolas. Tikėkimės taip ir nutiks.

 

Nors nuotraukose tai nesijaučia, tačiau gyvai stadiono stogas yra pakamai didelis ir, spėju, bent pusę vietų dengia.

 

Taip stadioną pamatys didesnė dalis į stadioną įėjusių žmonių – būtent dešiniame kampe greičiausiai bus pagrindinis įėjimas.

 

Einam toliau – komandų kabinos. O laipteliams dažų, matyt, pristigo…

 

O dabar – kylame į viršų dešinėje. Aukščiausios kėdės ir stogo konstrukcijos.

 

Einam toliau. Tai ko gero reikėtų vadinti VIP teritorija – “paminkštintos“ plastmasinės kėdės. Tik ar tiek VIPų pavyks surast?

 

Žvilgsnis į kairę esant tribūnos centre, viršuje. Už tvoros – dengtas maniežas.

 

Žvilgsnis į dešinę esant maždaug toje pačioje vietoje. Tolumoje raudonuoja svečių tribūna. Kaip pastebite, matomumas tikrai puikus, o vaizdelis – labai dailus.

 

Nuo apačios į viršų – geltonieji laiptai. Nuotraukoje atrodo bjaurokai, tačiau realybėje į akis labai nekrenta. Paslįsti šansų nėra daug, tačiau turėklai būtų ne pro šalį – vis tik laiptai statoki ir lipti reikia aukštai.

 

O čia – vaizdelis iš kairės pusės.

 

Centrinė tribūna iš apačios į viršų.

 

Gražu, ar ne?

 

Ech, gražu ir čia. Jei dar fotoaparatą geresnį būčiau turėjęs – būtų dar gražiau.

 

Svečių tribūna, esantį prieš dešinę tribūnos pusę. Suskaičiavau 274 kėdes – lietuviškoms kovoms vietos tikrai pakaks, o kaip bus su eurotaurėmis? Ir ypač, kas bus, kai Lietuvos rinktinė čia su austrais rugsėjį žais? Nebent federacija apsigalvos… Į svečių tribūną veda atskiras įėjimas. Akivaizdžiai trūksta tualeto, nes, atrodo, jokio susisiekimo stadiono viduje su kitomis tribūnomis nėra numatyta.

 

Viena nedaugelio galimybių pamatyti tribūną pro aukštą tvorą, Gal ir gaila, nes dauguma žmonių šios tribūnos visoje jos didybėje taip ir nepamatys.

 

O štai taip dabar atrodo dengto stadiono šonas.

 

Vienintelis dalykas, kurio kol kas akivaizdžiai pritrūko – vietos automobiliams statyti. Ant visų įvažiavimų link stadiono stovi važiuoti draudžiantys ženklai, todėl vienintelė legali vieta mašinai pasistatyt yra gatvė. Turint omeny kiek marijampoliečių ir į senąjį stadioną mašinomis atvažiuoja – prieš rungtynes ir po jų gatvėje šalia stadiono gali būti karšta.

 

Vaizdas į stadioną pro “paradinį“ įvažiavimą. Dengtas maniežas liko už kadro dešinėje. Šį įvažiavimą taip pat saugo “ženklas“, bet gal tik laikinai?

 

Čia jau kiek galėjau, tiek mėginau “išgauti“ stadiono dideliame mieste jausmą:) Tribūna, kur nors į kairę nuo lempos bokšto labai padėtų tam jausmui pasiekti:)

31 Atsakymai to “Stadionas: liko 2 savaitės”


  1. 1 rimvill 2008-06-23 06:18

    automobilių parkavimui bus skirta visa Kauno gatvės atkarpa nuo Kauno- Juknevičiaus – Sporto g. sąnkryžos iki Gamyklų g. sąnkryžos. Vietos tikrai užteks visiems.

  2. 2 karolis 2008-06-23 09:45

    Puikus reportažas. Laukiam stadiono atidarymo.

  3. 3 pele 2008-06-23 10:07

    Kiek Teko Girdėti Atidarymo Varzybos visiems uz dyką .

  4. 4 ponas pop 2008-06-23 13:23

    Tai šūds, kad nemokamai. Viena, prietarai – kiek pamenu, sūduva gavo visais atvejais, kai varžybos žiūrovams būdavo “dovanojamos“. Antra, stadione bus daug atsitiktinių žioplių. Trečia, žmonės ir taip eitų naujo stadiono pažiūrėt, todėl tai nėra teisingas veiksmas verslo prasme. Jau geriau kiekvienam po kokią dovaną įteiktų – pvz., sūduvos kepure ar šaliką. Gal aš čia ir tendencingai užlenkiu – bet nepatinka man tos nemokamos rungtynės nors tu ką.

  5. 5 Varvalas 2008-06-23 13:49

    Jeigu leis nemokamai – tai bus visai debilus sprendimas, kurio kai kurias pasekmes jau pakomentavo Ponas pop. Primenu, kad Sūduva dar nė karto nelaimėjo rungtynių, į kurias žiūrovus leido veltui. Viena kartą pasisekė – pasiekė lygiąsias su Žalgiriu. Na, aš tose rungtynėse nebūsiu, bet nepavydžiu kitiems bomžų smarvės.

  6. 6 diletantas 2008-06-23 13:55

    Graudziai atrodo sveciu tribuna…net senajame stadione geresnis vaizdas, tuo klausimu, is didziosios tribunas. o cia….kazkaip nei trys nei keturiolika. suprantu, kad cia finansuose esme, bet pripazinkim atvirai- tribuna kitoje pusejes, “vaizdelis nekoks“

  7. 7 ponaspop 2008-06-23 14:05

    diletantai – patikėk, realybėje atrodo geriau nei fotkėse. aišku, dydis yra minimalistinis, tačiau bendras vaizdas yra tikrai neblogas. kažkaip tie masteliai normalizuojasi realiai žiūrint. šiaip tai manau, kad neišvengiamos yra panašių tribūnų statybos per visą aikštės ilgį – ypač jei ketina žaist rinktinės varžybas.

  8. 8 zanaz 2008-06-23 22:39

    Diletante, o tai kaip turetu atrodyti ta sveciu tribuna :)

    “Tai ko gero reikėtų vadinti VIP teritorija – “paminkštintos” plastmasinės kėdės. Tik ar tiek VIPų pavyks surast?“

    Tai turi stengsis parduoti abonentus i tas “VIP vietas“ – manau Marijampolej ir aplink uztenka verslininku uzpildyti jas, ypac jei dar po tribunomis yra patalpos VIP’ams apsilti pries rungtynes ir aptarti zaidima po ju :)

  9. 9 Varvalas 2008-06-24 18:26

    Jei architektas būtų protingas, tai per geltono tako vidurį suprojektuotų tvorelę su tarpu praėjimui kas 5-6 eilėje. Nesant tokių atramų, panikos metu kiltų didelis pavojus masei žmonių susižaloti. UEFA neleidžia lošti rungtynių, jeigu į tokį stadioną atvyksta “garsūs“ ultros – juos ne visada galima sukimšti į ultroms skirtas vietas, sugeba perpirkti bilietus iš vietinių ir pan.

  10. 10 ponas pop 2008-06-24 21:36

    jooo…. tvorelė nebuvo labai didelis dalykas. buvo galima. čia nei ultrų nereikia, užtenka vieno iškaušėlio, kuris nusiristų ir paskui dar dešimt nuristų. o rimtiems ultroms tai ko gero nė vienas lietuviškas stadionas nėra normaliai pasirengęs. kad ir vėtra – net ir po to, kas pernai ten nutiko – ten nieko nebuvo padaryta. tie patys betono šmotai po tribūnom mėtosi…

  11. 11 vap 2008-06-25 08:02

    Na ką, tai gali būti, kad teks koreguoti planus ir nevažiuoti į stadiono atidarymą, nes dardėti 150km ir neaišku ar gauti vietos :)

  12. 12 ponas pop 2008-06-25 08:06

    na pergyventi šitaip tikrai nereikia. Atidardėk prie stadiono bent pusvalandžiui iki rungtynių pradžios likus ir vietą tikrai rasi. Turint omeny, kad dabar į stadioną renkasi iki 2000 žmonių, tai tuos papildomus 2000 surinkti bus ne taip jau ir lengva. Bet kokiu atveju, atsitiktiniai lankytojai tikrai nepasirodys stadione anksčiau nei 30 min prieš rungtynes. tad kiekvienas, einantis tradiciškai žiūrėt Sūduvos rungtynių, teturi pasirodyt kiek anskčiau ir užsiimt geriausias vietas:)

  13. 13 Lukas 2008-06-25 12:23

    labai gerai atrodo antra foto. idomiai tie debesai atrodo :)
    o kas liecia nemokama iejima. na jei nelaimejo suduva ne kart, tai gal laikas keisti istorija? statistika ir yra tam, kad butu keiciama.

  14. 14 ponaspop 2008-06-25 12:35

    tai čia po penkių min baisi liūtis prapliupo. o statistika… matai – čia ne apie statistiką kalba, o apie mistiką. o čia jau nieko nepadarysi – nebent kokį voodoo ritualą atlikęs likimo vingius gali pakeist…

  15. 15 Jotvingis 2008-06-25 17:03

    Reiks tapt profesinio rengimo centro darbuotoju arba Tauro sporto klubo nariu, jei noresiu automobyly aikstelej pastatyt :)

    O del nemokamo ileidimo, manyciau negalima vertinti tiktai neigiamai. Pats dar atsimenu kartais nueidavau i rungtynes Suduvos rungtynes I lygoj, pacanas buvau daug litu neturejau, futbolu nesidomejau, bet kad nebuvo kur daugiau nueit sporto varzybu paziuret: arba i Vernito sale Gijos rungtyniu paziuret (bet nelabai idomus tas moteru krepsinis buvo), arba litu atsidejus i Kraitenes varzybas (kuri nevisada pralinksmindavo pergalemis) arba uzdyka futbolo… Pastaruoju nelabai domejausi, bet kadangi uzdyka buvo ir Suduva neblogus rezultatus rode, tapau šiokiu tokiu FK Sūduvos sirgalium, ne fanu, ne nuolatiniu stadiono lankytoju, bet vistiek besidominčiu Sūduvos žaidimu ir retkarčiais kai turiu laiko aplankančiu stadiona.

    Kažkada beveik visi buvom “atsitiktiniai žiopliai“, o paskui susidomėjom futbolu ir tapom sirgaliais (jei toks terminas tinka). Juk ir tie pagyvene “jaunuoliai“, kuriu pasakojimai apie legendinius Marijampoles futbolo komandos laikus girdedavosi stadione, dauguma musu laike “atsitikniais žiopliais“ :)

    Svarbiausia pilni stadionai, svarbiausia kad iš tų atsitiktinių žioplių ateityje išaugtų lojalūs fanai, sirgaliai, kurie net ir nesėkmingais sezonais nepaliktų FK Sūduvos.

  16. 16 gugutis 2008-06-26 17:52

    Kad iejimas nemokamas – gerai. Nu ir kas tie ziopliai-gal uzsikabins (kaip Jotvingis sake). Renginys prasides 18:30, futbolas 20:45 (cia irgi geras sprendimas).

  17. 17 ponas pop 2008-06-26 20:03

    netikiu, kad nemokamomis rungtynėmis išsiauginsi žiūrovą. tai bus tas žiūrovas, kuris ir iki šiol piktinasi, kad bilietas į futbolą kainuoja daugiau, nei du bokalai geresno alaus. taip pat tai bus tas žiūrovas, kuris paliks komandą, kai tik jai ims nesisekt. nemokamos pramogos paprasčiausiai nuvertina pačią pramogą.

    lygiai dėl panašių priežasčių aš labai abejoju sprendimu pirma duoti koncertą, o tik paskui – futbolą. turėtų būti atvirkščiai, nes tai yra ne koncertų, o būtent futbolo stadionas. dabar gi viskas baigsis tuo, kad kol ateis futbolo laikas, trečdalis žiūrovų bus vidutinio girtumo laipsnio.

    na bet neverta tos temos tęst. jau kaip suplanuota, taip ir bus.

    beje, o iš kur jūs tą informaciją semiant apie “renginius“? yra kur nors paskelbta, ar čia iš tiesiog kalbos slinda?

  18. 18 gugutis 2008-06-26 20:50

    As kalbejau ne geruma, kad macas po renginio, bet apie tai, kad macas velai.

  19. 19 ponaspop 2008-06-26 21:42

    dėl to tai nesiginčysiu – vėlyvos rungtynės bus įspūdingos. galės naujas lempas išmėgint

  20. 20 vladas 2008-06-28 18:58

    stadiono vauzdas yra svelniai tariant lietuviska nesamone. vienas kyla klausimas- kur tribunos ziurovams nekalbant apie pagrindine? kas tai per sveciu tribuna? kokia ten nesamone?manau uzsienieciai tikrai nesupras tokiu dalyku. juk galima buvo tribunas daryti zemesnes , bet visuose stadiono krastuose. taip pasaulyje isivaizduojami futbolo stadionai, o cia kaip suprasti?

  21. 21 rimvill 2008-06-28 19:47

    vladai padaryti tribunas aplink stadiona galima – tik jis talpins jau ne 5000 o 15000.O tokio stadiono Marijampoleje nera tikslo statyti(bent dabar). Ateityje gal… O i tavo mintis kad “juk galima buvo tribunas daryti zemesnes , bet visuose stadiono krastuose“ galima atsakyti taip: toks stadionas zemesnemis tribunomis ir aplink -nesiziuretu, jos paskestu
    Siuo atveju centrine tribuna gera laikui begant padarys bent 2000 kitoje puseje, sirgaliai uz vartu ir vaizdas bus superinis.

  22. 22 ponas pop 2008-06-28 21:55

    valdai – lietuviška nesąmonė yra nacionalinis-tūkstantmečio-kosminis-superšiuolaikiškas stadionas vilniuje. o apie stadionus “visame pasaulyje“ nereikia spręsti pagal čempionų lygą. netgi pagal anglijos trečią lygą spręsti nereikia. spręsti reikia pagal šalis, kuriose futbolas tiek pat populiarus, kaip lietuvoj. jeigu į stadioną marijampolėj max renkasi 2000 žmonių (ir tai yra vienas geriausių rodiklių ant visos Lietuvos), tai nelabai matau prasmės švaistyt pinigus ir statyti penkis kart didesnį stadioną vien “dėl grožio“. biš optimizmo įjunk – pirmą stadioną po nepriklausomybės paskelbimo lietuviai pastatė.

  23. 23 algiuz 2008-06-29 12:28

    o Vetros stadionas buvo pastatytas sovietu laikais?

  24. 24 ponaspop 2008-06-29 19:55

    deja taip. tik sovietų laikais jis vadinosi ne vėtros, o lokomotyvo. ten buvo atlikta rekonstrukcija – o tai yra visiškai kas kita. nes taip rekonstruotų stadionų (kur paremontuota pagrindinė tribūna ir pastatyta papildomų laikinų tribūnų) lietuvoj yra ne taip jau ir mažai.

  25. 25 heroix 2008-07-01 11:21

    Neblogai atrodo, kai naujas :) Ir šiaip retas reiškinys Lietuvoje yra naujas stadijonas.

  26. 26 a 2008-07-01 18:35

    kazin o kodel negalejo su sildoma veja irengti?

  27. 27 komodo varanavičius 2008-07-02 10:18

    Šaunuoliai, ką galiu pasakyti. Vladai, pasaulyje įsivaizduojama, kad į čempionato lyderio mačus susirenka bent po 10 000 žiūrovų. o prieš užsieniečius reikia demonstruoti ne kėdutes, bet gerą žaidimą.
    Linkiu pergalės 07-06 ir pralaimėjimo 7-23 :)).

  28. 28 jugensas 2008-07-02 14:08

    del stadiono taj jis yra tikrai puikus. del vietu skaiciu ateityje esant reikalui mobiliomis tribunomis vietu skaiciu butu galima padidinti iki 8000 vietu. del vip zonos – kiek zinau imones jau seniai yra rezervave vietas, tik nezinau ar visas. beje bilietai i varzybas bus elektroniniai, prie iejimo yra bilietu nuskaitymo aparatai, vietos yra suzymetos ir ziurovas tures uzimti sau skirta vieta. bilietai kainuos suaugusiems 10 lt, o vaikams 3lt. Visos varzybos vyks jau po darbo.

  29. 29 NeBatuotasKatinas 2008-07-05 15:53

    Siaip tai kelios mintys galvoje liko perziurejus puikias nuotraukas.
    Visu pirma – tikrai grazus ir jaukus stadionas, pirmas toks statinys. Saunuoliai organizatoriai, kas tai sugebejo igyvendinti.
    Visu antra – planavimas. Bliamba, dabar gal Majamiui nereikia 10000 vietu, bet kas bus po 5 ar 10metu? Negi nebuvo galima palikti vietos ir “nepristumti“ dengto stadiono, paliekant galimybe kada nors stadiona plesti?
    Trecia – veja. Dieve mano, jau dabar ji atrodo kaip ganykla, o kas bus veliau? Negi negalima vejos nupirkti? Kaip supratau is klubo prezidento (gal atstovo) zodziu, tiesiog buvo kazkas paseta ir isdygo, paie kazkoki vejos pirkima is spec. augintoju ir kalbos nera. Panasu kad stadiono su normalia veja vis dar teks palaukti. O gaila, nes statinys visai jaukus gavosi…

  30. 30 koksai skirtumas 2008-07-08 15:51

    ….tarpkitko veja buvo nupirkta o nepaseta,jeigu nelabai zinot ka kalbat tai ir nebekalbekit…
    O fotkes tai sakyciau baisokos,nu bet ka padarysi,kokios fotkes tokie ir komentarai…

  31. 31 Egidijus is marijampoles 2009-05-21 22:05

    Net ant stadiono taupe !! Tik tiek kad naujas o taip nyko inzineriskai paprastas neidomus , betonas paprasciausios kokios buvo imanoma kiniskos plasmasines kedes kurios nepatogios po keliu minuciu sonus nugara skauda , Stogas net neanvisu sedimu vietu plieno karkasas ir skarda , isplanavimas apgailetinas .

    Maniezas neblogas viduje neteko dar buti bet ir su trukumais inzineriniais ir isplanavimo bet kaip mum suvalkieciam suais . Va dar neseniai is studiju gryzdamas pamaciau paminklai dygsta tai kaip grybai po lietaus geriau parku takus isdetu trinkelem sutvarkytu zmoniskai bet cia jau ne prie sitos temos .


Comments are currently closed.



Adresas

ponaspop@yahoo.com

Archyvas

Sūduva Flickr'e

Statistika

  • 1 194 062 hits